Jij en stress….

Soms kom je methodes tegen die ingewikkeld zijn en lastig te begrijpen of te hanteren. Maar zo af en toe heb je het geluk dat je iets tegenkomt dat zo eenvoudig lijkt, te mooi om waar te zijn, maar het werkt! Stress en emotieregulatie. Herkenbare feiten in een boekje uitgelegd aan kinderen en jongeren en hun opvoeders.
Onlangs kwam ik dit prachtige boekje tegen, via ouders van een leerling. Het is uitgegeven bij flowingrow.nl en geschreven door Jacqueline Tournier. De schrijfster geeft vooral voor kinderen en pubers zo prachtig weer wat hersenen doen tijdens stress. Tegelijkertijd geeft ze er uitleg bij voor hun ouders of verzorgers. En stilletjes geloof ik dat de inhoud van dit boek goed is voor ons allemaal.
Want wie kent het niet? Stress… voor een examen, voor een lastig gesprek…tijdens een emotionele bijeenkomst. Sommige stress hebben we nodig, anders gaan we niet goed reageren. Dat is gezonde stress. Spanning voor een examen? Mooi dat maakt dat je extra scherp blijft. Wordt spanning zodanige hoog dat je niet meer na kunt denken dan wordt het anders, dan ontwikkel je overmatige stress en blijf je langer en meer gestrest dan nodig is. Het is niet altijd te voorkomen, maar als je de regulatie begrijpt kun je de overmatige stress of spanning voorkomen.
Hoe ontstaat stress? En wat doen je hersenen tijdens stress. Wat is de rol van onze hersenen en wat gebeurt daar. Hoe zit ons brein in elkaar? In het boekje: “Jij en stress…. Een hersenles” wordt het duidelijk gemaakt.

In kort een simpele uitleg van ons brein:
Van de zijkant gezien bestaan onze hersenen uit drie delen. In het boek worden ze beschreven als Uilenbrein, Dolfijnenbrein en Krokodillenbrein.

Het Uilenbrein is gemaakt om te denken, om moeilijke sommen te maken, lezen en ander denk-opdrachten. Maar ook om na te denken over hoe je het beste gedrag kunt laten zien, of wat de beste oplossing is. De uil is de hele dag aan het denken!
Het Dolfijnenbrein is net als een ballonnetje, gemaakt om te voelen en herinneringen te bewaren. Het dolfijnenbrein voelt de hele dag of iets goed gaat, leuk is, fijn is, naar is. De dolfijn is de hele dag aan het voelen.
Het krokodillenbrein is gemaakt om je in het leven te houden. Hij regelt de hele dag om ons in leven te houden, zoals hartslag, ademhaling, dat gaat vanzelf daar denk je niet over na. Als er gevaar is, gaat het krokodillenbrein zorgen dat je in leven blijft, je doet dan iets zonder dat je daarbij nadenkt, je rent weg, je trapt van je af, je handelt soms dan wat in paniek. De krokodil kan niet praten en niet denken.

Wat doen deze drie breinen als er stress komt, of spanning?
1. Het ballonnetje wordt groter zonder dat je het merkt
2. Het ballonnetje ontploft, het wordt er niet fijner op, je denkt niet meer na en dat kan gevaarlijk zijn
3. De krokodil neemt het over, de wijze uil gaat er vandoor

Met woorden gezegd: Soms zijn er op een dag meer nare ervaringen, een vervelend gevoel, nog eens een minder fijne gedachte en het ballonnetje in de dolfijn knapt. De uil vliegt weg en de krokodil neemt het over. De krokodil kan niet nadenken, dat weet je nog en jij gaat zomaar iets doen uit boosheid. Zoals schoppen, slaan, schelden of juist bevriezen. Je sluit je af, je verstopt je of je kunt je niet meer bewegen. De wijze uil is weggevlogen. Het wordt gevaarlijk!

Hoe los je het op?

Ga er vooral over denken en praten!
Wat zat er in je ballonnetje? Wat was het laatste wat erbij kwam waardoor uil wegvloog en krokodil het overnam? Door rustig te ademen en op een rustig plekje te gaan zitten en wat water te drinken krijgt de dolfijn in jou weer een rustig gevoel. Je kunt weer nadenken. Zodat je straks met papa, mama, juf of meester rustig kan praten en uitleggen wat er gebeurde. De uil komt weer helemaal terug en is weer de baas in jouw brein.
Emotieregulatie is voor kinderen soms nog zo heel moeilijk. Met behulp van dit mooie boekje hebben al veel kinderen inzicht gekregen in hun brein, hun emoties, wat alles met hen doet. En het mooie is, dat kinderen met behulp van Dolfijn, Uil en Krokodil inzicht krijgen in hun emotieregulatie en dat ze tijdig weg kunnen gaan of uit een situatie kunnen stappen zodat boosheid, woede en ruzie voorkomen wordt.

Hoe heerlijk voor veel kinderen, hun ouders, leerkrachten en de omgeving. Maar het meest voor het kind zelf! Daar doe je het voor! Toch?
Ik kan alle juffen, meesters, ouders dit boekje aanraden. Het is niet erg duur en te bestellen op www.flowingrow.nl
Jacqueline Tournier dank voor dit mooie inzicht, zo eenvoudig voor kinderen weergegeven. Blij mee voor alle kinderen van Nederland en hun opvoeders! Aanbevolen!