
Leerkuilen in zicht!
De werkelijkheid dringt zich langzaam aan ons op. De kerstvakantie is voorbij. Een vakantie met donkere dagen, veel momenten van binnen zijn, zeker deze maand december. Kinderen die heerlijk uitgeslapen hebben, lekker hebben zitten chillen op de bank, moeten er weer in geloven. Weer naar school, dat kan met name na de kerstvakantie echt een ding zijn. Een vakantie met veel ijkpunten als Kerstdagen, Oud en Nieuwjaar en veel familiebezoeken, het is voorbij die gezellige, drukke en rommelige kerstvakantie. Kinderen en leerlingen moeten de leerkuil weer in. Huiswerk maken en vooral weer leren, leren, leren.
Over die “leerkuil” wil ik het eens graag hebben. Wat gebeurt daar? En waarom is het nodig dat kinderen met leren van toetsen en repetities die leerkuil moeten doorgaan? In die leerkuil gaan kinderen diep leren, ontdekken, verbindingen leggen naar vorige leersituaties. Dus in tegenstelling tot even snel, snel leren, maar goed en gedegen leren, zodat het beklijft en de kennis later weer opgehaald kan worden.
Als leerling moet je meer uit de leer-en lesstof halen, vaker herhalen. Eerst de kuil in, bergafwaarts, dat gaat snel, maar dan herhalen, herhalen en blijven leren, dan al klimmend naar boven. Daarom is die leerkuil zo belangrijk. We moeten erdoor. De diepte in en dan weer naar boven, al lerend, als stampend. En wat kan dat een uitdaging zijn!
In mijn praktijk heb ik met een aantal leerlingen die leerkuil doorgenomen. Leg je een plank over de kuil dan ben je zo klaar. Gauw iets leren en klaar. Ga je de kuil door dan ga je er diep in, door te herhalen, herhalen en nog eens. De kracht zit in de herhaling en snappen we hoe zo`n kuil werkt?
En als je het bij het muurtje onder in de kuil niet meer ziet zitten? Nou, dan is het tijd om even een kwartier afstand te nemen, door wat te gaan drinken, of even naar buiten te gaan. En daarna, de kuil weer in en doorgaan, doorgaan. Sleutel van de leerkuil is uiteindelijk, dat alles wat je leert veel beter beklijft, dat je inzicht krijgt in hoe je dat de vorige keer hebt geleerd. En hoe en wat jou kan helpen op het moment dat het lastig wordt. En wat jou helpt om door te gaan, je leert nadenken over je eigen leerstrategie. En hoe jij jezelf kunt sturen in een nieuw leerproces. Zo neem je ervaringen mee van vorige keren om er steeds weer in nieuwe situaties je voordeel ermee doet.
Dat het je voordeel opbrengt wanneer er toetsen aankomen. Dat je zekerder van jezelf bent en faalangst kunt overwinnen. En je precies weet hoe je taken aan moet pakken? Wie wil dat nu niet graag kunnen?
Wat is het toch mooi dat VO-leerlingen deze leerkuil gaan ontdekken en accepteren dat het zo is. Je moet er doorheen wil je goed een toets en overhoring maken. En sterker nog, wanneer je de leerkuil ingaat en het brengt je goede inzichten, goed overzicht en echte leerervaringen en…. last but not least cijfers op, dan krijgen leerlingen er ook meer plezier in.
Ik kan iedereen aanraden, leraren, leerkrachten, RT-er om die leerkuil in het lokaal of ruimte te hangen. Wijs leerlingen erop. Je zit nu hier of daar en je moet nog doorgaan. Het is echt zo`n supergoed middel om leerlingen niet alleen te leren leren. Maar ook om inzicht te geven, wat diepleren is. En wat het voordeel is.
De kerstvakantie is voorbij!
We duiken de leerkuil in. En… We komen weer boven met nog meer kennis van wat geleerd hebben en nu ook weten en onthouden. Hoe fijn is dit? Ik wens alle leerlingen een leerzaam verblijf in de kuil. En bij het muurtje, even rusten, weer verder gaan, doorzetten, opklimmen en faalangst overwinnen.
We gaan er weer voor, toch?